Lainaa heti tilille

lainaa heti tililleIhmiset hakevat yhä enemmän lainaa heti tilille. Suosituin lainamuoto nopeista lainoista on pikavippi. Yhä useampi ihminen siis elää velkarahalla. Tämä ei yllätä, onhan nykypäivänä eläminen niin hektistä. Suomi on myös hyvin kallis maa, joten jo pelkät asumiskustannukset vievät suurimman osan suomalaisten talouksien käytettävistä olevista rahoista.

Miksi ihmiset hakevat lainaa yhä enemmän ja enemmän?

Suomalaisten kulutusmenot ovat tuloja suurempia. Tätä eroa rahoitetaan velkarahalla. Netistä saatavat kulutusluotot, joita voi hakea ilman vakuuksia ovat yhä useamman suomalaisen tapa rahoittaa kuukausittaisia menoja. Tämä on huolestuttavaa. Nämä kulutusluotot ovat helposti nostettavissa tilille ja niiden ottamisesta ei varsinaisesti ole saatavilla tietoja. On siis monia talouksia joilla voi olla vakuudettomia kulutuslainoja monen kymmennen tuhannen euron edestä. Jokainen ymmärtää, että tämä yhtälö ei voi toimia kauan aikaa.

Mistä ratkaisu velkaongelmaan?

Ensimmäiseksi tulisi selvittää, että miksi osa suomalaisista kuluttaa enemmän kuin tienaa. Huolestuttavaa on myös se, että hyvin harva säästää rahaa pahan päivän varalle. Ei siis ihme, että yhä useampi rahoittaa elämisen luottokortilla tai vakuudettomilla luotoilla.

Paras ratkaisu tähän ongelmaan olisi ajatella hieman kauaskantoisemmin. Talouskasvatus tulisi ottaa suomalaisten koulujen opetussuunnitelmaan pikemmiten. On hyvin huolestuttavaa, että jo noin 20 prosentilla nuorista on maksuhäiriö. Talouskasvatuksella näitä tulevia veronmaksajia voisi opettaa säästämään ja sijoittamaan. Tämän lisäksi jokaiselle tulisi selittää miten talous ja velkaraha toimii. Monelle pienlainan hakijalle ei ole edes selvää mitä todellinen vuosikorko tarkoittaa.

Talouskasvatuksen lisääminen opetussunnitelmaan olisi hyvä idea myös sen kannalta, että se ohjaisi nuoria oman talouden ymmärtämiseen paremmin. Mikäli aikuiset velkaantuvat nyt, voidaan myös olettaa, että heidän lapset ottavat esimerkkiä ja jatkavat myös itse velkaantumista. Talouskasvatus voisi siis estää monen nuoren turhan velkaantumisen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *