Lainaa yhteishakijan kanssa

Kannattaako hakea lainaa yhteishakijan kanssa, esimerkiksi avio- tai avopuolison kanssa? Kyllä, lähes kaikki vakuudettomia lainoja tarjoavat pankit ja rahoituslaitokset suosittelevat rinnakkaishakijan käyttöä, kun haettava lainasumma on suhteellisen suuri. Pienempiä lainasummia haettaessa ei yleensä tarvita yhteishakijaa. Suurempaa vakuudetonta laina haettaessa luottoyhtiö voi pyytää rinnakkaishakijaa lainalle. Yleensä voidaan todeta, että alle 10 000 euron lainoissa ei tarvita yhteishakijaa, mutta mitä suurempi lainasumma on kyseessä, sitä todennäköisemmin yhteishakijaa suositellaan.

Yhteishakijan rooli lainan hakemisessa

Lainaa yhteishakijan kanssaKuka vois siis olla yhteishakijana lainalle? Periaatteessa kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö. Yleisimmin rinnakkaishakijana on kuitenkin avio- tai avopuoliso tai samassa taloudessa asuva henkilö. Usein myös vanhemmat toimivat rinnakkaishakijoina aikuisten lastensa lainahakemuksissa.

Lainanmyöntäjä huomioi myös yhteishakijan tulot lainahakemuksessa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun molempien tulot huomioidaan lainahakemuksen yhteydessä, lainan saamisen mahdollisuudet paranevat huomattavasti verrattuna siihen, että hakisit lainaa yksin. Rinnakkaishakija on myös vastuussa lainasta samalla tavalla kuin lainan niin sanottu päähakija. RInnakkaishakijan käyttäminen lainahakemuksessa mahdollistaa myös pankin tai rahoituslaitoksen kannalta katsottuna pienemmän luottoriskin, koska lainalla on kaksi vastuullista takaisinmaksajaa. Tämä taas tarkoittaa sitä, että voitte saada yhdessä huomattavasti paremman lainatarjouksen, kuin mitä todennäköisesti saisitte yksin lainaa hakiessa.

Lainaprosessin aikana luotonmyöntäjä eli pankki tai rahoituslaitos tarkistaa myös yhteishakijan luottokelpoisuuden eli luottotiedot samalla tavalla kuin päähakijan. Tämä voi tarkoittaa myös sitä, että yhteishakijan täytyy lähettää esimerkiksi palkkakuitteja lainanmyöntäjälle tarkastettavaksi samaan tapaan kuin päähakijan. Yhteishakija allekirjoittaa lainasopimuksen myös samalla tavalla kuin itse päähakija. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että molemmat lainanhakijat ovat samalla tavalla vastuussa lainasta, yhdessä ja erikseen.

Ota huomioon nämä asiat rinnakkaishakijana

Rinnakkaishakija kannattaa huomioida se tosiasia, että myös sinä olet täysin samanlaisessa vastuussa lainasta kuin lainan niin sanottu päähakija. Mikäli päähakija joutuu taloudellisiin vaikeuksiin tai jostain muusta syystä jättää lainan takaisinmaksut hoitamatta, joudut sinä rinnakkaishakijana todennäköisesti vastaamaan koko lainan takaisinmaksusta yksin. Lyhyesti vielä kiteytettynä. Molemmat hakijat, sekä päähakija että rinnakkaishakija ovat täysin samalla tavalla vastuussa lainasta.

Rinnakkaishakijan lisääminen lainahakemukseen parantaa siis huomattavasti lainan saamisen edellytyksiä ja samalla se mahdollistaa huomattavasti pienemmän koron saamisen lainalle. Yhteishakijan lisääminen lainahakemukseen on järkevää, kun sinulla on esimerkiksi yksin pienet tai epäsäännölliset tulot tai jos haettava lainasumma on suhteellisen suuri, esimerkiksi reilusti yli 10 000 euroa. Ennen kuin ryhdyt yhteishakijaksi, muista että vastaa lainasta samalla tavalla kuin lainan päähakija. Koko lainan takaisinmaksu voi siis langeta sinun kontollesi, mikäli päähakija ajautuu taloudellisiin vaikeuksiin tai on muuten maksuhaluton.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *