Miten vertaislaina toimii?

Vertaislaina eli sosiaalinen laina on yleistynyt viime vuosina erittäin paljon. Tänä päivänä verkosta löytyykin jo useita eri vertaislainoja tarjoavia palveluita niin lainanottajille kuin lainanantajille. Vertaislainaaminen voidaan helposti mieltää yhdeksi joukkorahoittamisen muodoksi, koska se käytännössä toimii joukkorahoittamisen tavoin.

Miten vertaislaina toimiiSosiaalisessa lainaamisessa yksityiset henkilöt lainaavat rahaa toisille yksityisille henkilöille. Osapuolet sopivat lainaehdot keskenään ilman, että pankki tai rahoituslaitos on siinä välillä. Vertaislainaaminen on todellisuudessa maailman vanhin lainamuoto, sille ovathan ihmiset lainanneet toisilleen rahaa iät ja ajat. He ovat itse sopineet lainan korot, kulut ja muut lainaan liittyvät ehdot, kuten esimerkiksi lainan vakuudet. Digitalisoitumisen myötä vertailainaamisesta on tullu jälleen kerran erittäin suosittua ja helppoa niin lainanottajalle kuin lainaajalle. Erilaiset digitaaliset markkinapaikat mahdollistavat lainaamisen helposti, nopeasti, turvallisesti sekä anonyymisti ihmisten kesken.

Miten haen vertaislainaa?

Vertaislainaaminen onnistuu yleensä helpoiten jonkin vertaislainoja tarjoavan verkkopalvelun väityksellä. Verkkopalvelun avulla lainaaminen toimii nykyaikaisesti ja erittäin helposti. Lisäksi se on erittäin läpinäkyvä tapa lainata rahaa ja sopia lainan ehdoista. Periaatteessa verkossa otettu sosiaalinen laina ei ero mitenkään kasvokkain sovitusta lainasta, mutta verkkopalvelun kautta lainaaminen on tehty huomattavasti helpommaksi, sillä lainapaperit löytyvät valmiina ja niiden säilytys on automaattista. Tämän lisäksi vertaislainoja välittävät yrityksen huolehtivat ja seuraavat lainan takaisinmaksua.

Miten vertaislainan korko määritellään?

Kuten jo aikaisemmin totesin, vertaislaina on aina kahden yksityishenkilön välinen laina. Lainan korkoon tai lainan ehtoihin ei voi vaikuttaa muut kuin lainanantaja (yksityshenkilö) ja lainanottaja (myöskin yksityishenkilö). Yleensä vertaislainojen korot perustuvat huutokaupan tyyliseen tarjouskilpailuun, jossa lainanantajat kilpailevat lainastasi. Lainasi rahoittajat tarjoavat itselleen sopivilla koroilla ja ehdoilla lainaa, joista sinä voit valita taas juuri sinulle sopivimman vaihtoehdon. Tällä tavalla lainanhakija saa yleensä aina parhaan ja halvimman mahdollisen lainatarjouksen vertailainasta.

Huutokaupan periaatteella toimiva lainaaminen mahdollistaa siis sen, että sinun on mahdollista saada lainaa yleensä todella edullisella korolla. Lainatarjouksiin vaikuttaa luonnollisesti maksukyky ja luottoluokitus. Mikäli sinulla on lainanhakijan hyvät tulot ja luottotiedot kunnossa, saat todennäköisesti lainaa erittäin edullisella korollla. Vertaislaina onkin markkinaehtoisuutensa johdosta nykyään yksi edullisimmista lainaamisen muodoista, kun lainan kuluja ja korkoja verrataan esimerkiksi vakuudettomiin kulutusluottoihin.

One thought on “Miten vertaislaina toimii?

  1. Asiallinen kirjoitus vertaislainoista. Omat kokemukset vertaislainaamisesta lähinnä huonoja… Yleensä halvemman lainan saa pankista jos luottotiedot on kunnossa.

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *