Vertaile ennen kuin haet lainaa

lainaaLähes jokainen meistä tarvitsee jossain vaiheessa elämänsä aikana pienempää tai suurempaa lisärahoitusta. Tyypillisesti lainaa otetaan asunnon, auton tai kesämökin hankintaan, mutta tavanomaista on myös rahoittaa pienempiä kodin hankintoja, kuten remontteja ja kodinkoneita lainarahan turvin.

Nykyään on helppo saada ja hakea lainaa, sillä netin lainapalvelut ovat saatavilla ympäri vuorokauden. Harkitsemattomia päätöksiä ei kuitenkaan kannata tehdä. Tässä artikkelissa kerromme, miksi lainojen vertailu on tärkeää ennen lainahakemuksen täyttämistä.

Markkinoilla olevat lainat

Lähes kaikki netin käyttäjät ovat jossain vaiheessa törmänneet lainatarjouksiin. Rahoituspalveluja mainostetaan myös televisiossa ahkerasti, joten ainakin muutamat suurimmat toimijat ovat varmasti kaikille tuttuja. Totuus on kuitenkin se, että rahoitusalalla on valtava määrä toimijoita, ja heillä edelleen valtava määrä lainatuotteita.

Ei siis ole yhdentekevää, mistä lainasi otat. Kuten raha-asioissa yleensäkin, myös lainan ottamisessa kannattaa noudattaa harkintaa, ja harkinta tarkoittaa eri vaihtoehtojen punnitsemista etukäteen. Mikä tärkeintä, vertaamalla voit säästää selvää rahaa, etkä esimerkiksi kiireessä ota lainaa, jonka korko tai kulut on markkinoiden korkeimpia.

Ennen lainan etsimistä

Ennen etsinnän ja vertailun aloittamista kannattaa tarkasti pohtia muutamia asioita. Ensimmäinen on tietysti lainan suuruus ja laina-ajan pituus. Mieti siis huolellisesti, minkä verran lainaa todella tarvitset, ja millä aikajänteellä pystyt maksamaan luoton takaisin kokonaisuudessaan. Vaikka luottoa myönnettäisiin sinulle tarvettasi enemmän, ei lainaa koskaan kannata nostaa turhaan. Ilmaista rahaa ei nimittäin ole olemassakaan.

Toisaalta – esimerkiksi remontin yhteydessä – kulut saattavat kohota ennustettua korkeammaksi, joten lainavaihtoehtoja verratessa kannattaa kiinnittää huomiota myös mahdollisuuteen nostaa lisälainaa. Mieti myös etukäteen, millaisilla lainaehdoilla olet valmis lainaamaan rahaa.

Mitä asioita kannattaa vertailla?

Lainat ja luotot poikkeavat toisistaan monien ehtojen suhteen. Vielä vuosikymmen sitten tyypillinen pienlaina oli muutaman sadan euron suuruinen pikavippi, mutta näiden pikalainojen korot todettiin myöhemmin kuluttajan kannalta kohtuuttoman suureksi, ja asiaan puututtiin lakimuutoksella. Lakimuutoksen myötä markkinoille syntyi entistä enemmän joustavampia ja suurempia kulutusluottoja tarjoavia palveluita. Ne myöntävät asiakkaille yleensä yli 2 000 euron kulutusluottoja, ja melko pitkillä laina-ajoilla. Toki saatavilla on edelleen perinteisiä, kertaluontoisia pieniä pikavippejä, mutta niiden määrä on selvästi vähäisempi 2000-luvun alkuun verrattuna.

Lainat poikkeavat toisistaan ennen kaikkea lainamäärän, lainan koron ja laina-ajan suhteen. Yleensä pienten lainojen takaisinmaksuaika on lyhyempi kuin suuremmissa luotoissa, mutta pienempien lainojen korko on myös suhteessa suurempi kuin suurten lainojen. Koron lisäksi luottoon saattaa liittyy muita kustannuksia, kuten tilinhoitomaksuja tai nostokuluja. Tällaisten muiden kulujen vuoksi ei kannatakaan vertailla pelkkiä korkoprosentteja, vaan todellista vuosikorkoa, joka sisältää kaikki lainasta aiheutuvat kustannukset.

Lainavertailun hyödyt

  • Löydät parhaat, sinulle sopivimmat lainatuotteet.
  • Voit vertailla lainoja yhdellä silmäyksellä juuri niiden ominaisuuksien suhteen kuin haluat.
  • Säästät aikaa ja selvää rahaa.
  • Voit tehdä hakemuksen helposti ja nopeasti suoraan verkossa.
  • Rahat ovat tililläsi nopeasti myönteisen lainapäätöksen saamisen jälkeen, jopa minuuteissa.