Yrityksen rahoitus

Yrityksen rahoitus

Yrityslaina mietityttää monta aloittavaa yrittäjää. Aloittavat yrittäjät miettivät usein miten yritystoiminnan aloitus rahoitetaan ja miten yrityksen pyörittäminen yleensäkkin rahoitetaan. Tässä artikkelissa käyn läpi muutamia mahdollisia yrityksen rahoittamisen mahdollisuuksia ja sitä miten ne käytännössä toimivat. Tämän ei ole tarkoitus olla minkäänlainen ohje yrittäjille tai yrityksen perustamista suunnitteleville, vaan rahoituskuvioita käydään läpi yleisellä tasolla. Jokainen lukija voi itse päätellä mikä rahoitusmuoto sopii parhaiten omalle yritykselle ja mikä ei.

Yritystuet rahoitusmuotona

Erilaisia yritystukia maksetaan tai jaetaan yrityksille erilaisin perustein. Yksi hyvin yleisesti käytetty yritystukien muoto on yrittäjän starttiraha, joka on tarkoitettu aloittaville yrittäjille ja sen myöntäjänä toimii TE-toimisto. Starttirahaa on yleisesti mahdollista saada toiminnan aloittamiseen 6-12 kuukauden ajalle. Starttirahan suuruus on noin 700 euroa kuukaudessa. Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän elantoa ja se on yrittäjälle veronalaista tuloa. Voit lukea lisää starttirahan hakemisesta esimerkiksi TE-palveluiden verkkosivuilta.

Aloittavalle yrittäjälle tarkoitettujen tukien lisäksi yritykset voivat hakea monenlaisia muitakin tukia. Yritystukia myönnetään mm. erilaisiin kehittämistoimenpiteisiin ja investointeihin. Kehittämisavustuksia myönnetään nimensä mukaisesti erilaisiin investointeihin ja yrityksen kehittämistoimenpiteisiin liittyviin palkka-, konsultaatio-, matka ja muihin vastaaviin menoihin. Mikäli yritys mielii saada kehittämisavustusta, tulee yrityksellä olla jokin selvä tavoite, kuten esimerkiksi liikevaihdon kasvattaminen tai kansainvälistyminen tai jokin muu vastaava selkeä tavoite. Kehittämisavustusta voi hakea ELY-keskukselta. Kehittämisavustusta kannattaa ehdottamasti hakea, mikäli yrityksellä on tulossa uusia kehitysprojektejä lähitulevaisuudessa.

Yrityksille myönnetään myös palkkatukea lisä työvoiman palkkaamista varten. Palkkatuen tarkoituksena on madaltaa yrityksen taloudellista riskiä työvoiman palkkaamisessa. Palkkatuki onkin yleensä ratkaisevassa asemassa pienyrittäjien palkatessa lisää työvoimaa. Palkkatukea myönnetään yleensä suhteellisen pienin perustein, joten jos tarvitsen tukea työvoiman palkkaamiseen, suosittelen ehdottamasti hakemaan palkkatukea TE-toimistosta.

Edellä mainittujen lisäksi yrityksille myönnetään toki muitakin tukia, kuten esimerkiksi innovaatioseteli. Tukiviidakko on erittäin laaja ja siitä syystä en sitä lähde tässä enempää purkamaan. Parhaiten lisätietoa ja neuvontaa tuista ja niiden hakemisesta saat todennäköisesti Suomen Yrittäjien neuvonnasta tai verkkosivuilta.

Joukkorahoitus

Erilaiset joukkorahoituksen muodot ovat nykyään yleisiä yritystoiminnan rahoitusmuotoja. Joukkorahoitus jakaantuu yleisesti neljää erilaiseen joukkorahoitustyyppiin. Niistä yleisimmin käytössä ovat vertaislainaaminen, joukkotuottaminen ja pääomistusperusteinen joukkorahoitus. Joukkorahoittaminen ei ole Suomessa vielä saanut kovinkaan suurta suosiota, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa joukkorahoittaminen on jo erittäin suosittua.

Osakkeiden myyminen ja yrityslainat

Erilaiset osakeannit voivat toimia yrityksen yhtenä rahoitusmuotona. Pääomistusperusteinen joukkorahoituskin toimii osakeannin tyylisesti, jossa rahaa tai sijoitusta vastaan saadaan vastineeksi yrityksen osakkeita. Yleisesti voidaankin puhua enkelirahoituksesta.

Yrityksille tarjotaan myös paljon erilaisia lainaratkaisuja toiminnan rahoittamiseen ja kasvattamiseen. Yrityslainoja tarjoavat pankit ja rahoituslaitokset sekä erilaiset vertaislainapalvelut, joita jo sivuttiin joukkorahoitusosiossa. Yleisesti ottaen lainan saaminen yrityksellä on suhteellisen helppoa, mikäli yrityksen toiminta on kannattavaa. Lainasummasta riippuen lainalle voi joutua antamaan vakuuden. Erityisesti pankit vaativat lähes aina yrityslainoille vakuuden. Vakuutena voidaan käyttää yrityksen omaisuutta tai yrittäjä voi antaa lainalle vakuudeksi omaa omaisuuttaan esimerkiksi talon tms.

Yrityslainoja tarjoavia paikkoja on siis Suomessa useita ja kuten kuluttajien lainoissa hajonta on suurta. Korot ja kulut vaihtelevat suuresti eri pankkien rahoituslaitosten välillä. Yrityslainan kilpailuttamiseen kannattaa varata siis aikaa ja nähdä vaivaa. Kilpailuttamalla lainan voi säästää jopa tuhansia euroja lainan kuluissa.

One thought on “Yrityksen rahoitus

  1. Hyvä kirjoitus, kiitos siitä. Olisin toivonut hieman enemmän ja tarkempaa tietoa yritystukien hakuprosessista.

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *